Çağdaş Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sunay Akın'ın yeni kitabı "Koyu Mavi Memleket Kumaşı", Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı. Kitabın tanıtımı, 2020 yılında hizmete açılan ve Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan "Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi"nde gerçekleştirildi.

Kitabın Tanıtım Töreni ve Adnan Bali'nin Anıları

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve Sunay Akın'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, çok sayıda protokol üyesi, kitapsever ve basın mensubu katıldı. Adnan Bali, duygusal bir konuşma yaparak annesinin hayatından kesitler paylaştı ve annesinin adına açılan kütüphanenin önemini vurguladı. 61 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan binanın kütüphaneye dönüştürülmesinin kendileri için bir hayalin gerçeğe dönüşmesi anlamına geldiğini belirten Bali, annesinin okumaya olan düşkünlüğünü ve çocuklara olan sevgisini anlattı. Kütüphanenin depremde hasar görmemesini ve deprem döneminde aşevi olarak hizmet verdiğini de sözlerine ekledi. Kütüphanenin gençlerin gelişimine büyük katkı sağladığını ve kendisini son derece mutlu ettiğini ifade etti. Çocukların kütüphanede ödev yaparken, ders çalışırken ve kitap okurken gördüğünün kendisine büyük bir mutluluk verdiğini dile getirdi. Bu projenin, finans sektöründeki uzun yıllara dayanan kariyerinden daha büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu vurguladı.

Koyu Mavi Memleket Kumaşı: Cumhuriyet'in Gizli Kahramanları

Sunay Akın, "Koyu Mavi Memleket Kumaşı"nda, Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan Cumhuriyet'in gizli kahramanlarının öykülerini anlatıyor. Kitap, sanatın ve kültürün bağımsızlıkla eşdeğer tutulduğu bir mirası hatırlatıyor. Çanakkale Savaşı'nı resmeden ressamlardan, Yaşar Kemal ve Arif Dino'nun Paris'teki bekleyişlerine, Pendik'te bulunan bir Exupéry fotoğrafına, Vedat Günyol ve Ferhan Şensoy'un hikayelerine kadar geniş bir yelpazede olay ve kişileri ele alıyor. Kitabın ismini ise, 1933'te Ankara'nın Kazan köyünün muhtarı seçilen ve 1935'te ilk kadın milletvekillerinden biri olan Satı Çırpan'ın öyküsü veriyor. Kitap, Gülcemal gemisinin burnuna çizilen köpüklerden, Mustafa Pilevneli'nin Kaşinozaki Feneri'nin yanındaki müzede sergilenen tablosuna kadar birçok farklı sembolü bir araya getiriyor. Bu semboller, Cumhuriyet döneminin zengin kültürel mirasını yansıtıyor.

Sunay Akın'ın İslahiye Tercihi ve Kitabın İçeriği

Sunay Akın, kitabın tanıtımını İslahiye'de yapma sebebini, bu kütüphanenin hikayesinin kitabın temasıyla uyumlu olmasına bağladı. Bir cezaevinin kütüphaneye dönüştürülmesinin, kitabın "hissi senetler" vurgusuyla örtüştüğünü belirtti. Kemal Tahir eserlerini okuyan bir Anadolu kadınının hikayesini anlattı ve bir milletin zenginliğinin hisse senetlerinden değil, hissi senetlerden oluştuğunu vurguladı. Kitapta yer alan, işgal İstanbul'unda işgal askerlerine karşı koyan ve daha sonra İslahiye'de görev yapan bir polis memuru olan Cemil Bey'in hikayesini anlattı. Cemil Bey'in hikayesinin, işgale karşı direnen ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda rol oynayan tüm kahramanlara bir saygı duruşu olduğunu ifade etti. Kitabın, Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti "kültür" üzerine kurmasının önemini gösterdiğini ve okuyucuların Cumhuriyet dönemini yeniden hissetmelerini sağlayacağını düşündüğünü söyledi. Fransa'da hapis yatan Cemil Bey'in hikayesi, kitabın önemli temalarından birini oluşturuyor.